söndag 6 december 2015

Sharialagar brott och straff?


Det finns bara en plats på jorden som kan kallas för islams hus och det är den plats där en islamisk stat är etablerad och där Shariaråder och Guds lag respekteras... Den övriga världen är krigets hus.

Från boken Den här religionen av  Sayyid Qutb en ledande egyptisk författare Islamist och ledande  intellektuell inom Muslimska Brödraskapet 1950-1960 talet avrättad  1966.

Liten förklaring till Sharia lagar som det talas mycket om.

Sharia lagarna består av många moment och tolkningar men finns 5 olika brott som är klart uttalade i Koranen och där straff är redan föreskrivna av GUD.
Därför behövs inga beslut eller överväganden angående straffet då dessa är redan bestämda.

Hudud (arabiska حدود) kallas dessa.
Även om dessa delar inte står i Koranen idag menar andra källor att det har stått och att de är baserade på Aishas (Muhammeds hustru) uttalanden och hadither.
  1. Äktenskapsbrott/sexuellt umgänge utanför äktenskap, zina, bestraffas med stening till döds om man är gift. Till detta kommer 100 piskrapp för ogifta, fria muslimer och 50 piskrapp för slavar, icke-muslimer, gifta eller ogifta. (Enligt Koranen 24:2 är straffet för äktenskapsbrott offentligt spöstraff med 100 piskrapp för såväl kvinnor som för män.)
  2. Stöld bestraffas med stympning/amputering av höger hand. (Enligt Koranen 5:38 är straffet för stöld att få handen avhuggen).
  3. Rån (landsvägsröveri, väpnat överfall) som leder till död bestraffas med korsfästning (om rånet inte lett till döden behandlas det som stöld).
  4. Falsk anklagelse för äktenskapsbrott eller sexuellt umgänge utanför äktenskap bestraffas med 80 piskrapp för fria män och 40 för slavar.
  5. Berusning bestraffas med 80 piskrapp.
Enbart ögonvittnesskildringar och erkännanden räknas. Ögonvittnena måste vara minst fyra till antalet. Enbart vittnesmål från fria muslimska män accepteras, dvs. icke-muslimers, kvinnors och slavars vittnesmål är ogiltiga. Den misstänkte måste erkänna fyra gånger och då vara vid sina sinnens fulla bruk. Vederbörande kan när som helst ta tillbaka sitt erkännande.
Vid anklagelse för äktenskapsbrott/hor krävs det att målsäganden har fyra manliga muslimska klanderfria vittnen som bevittnat penetreringen då han annars själv kan bli dömd för falskt vittnesmål. Kvinnor kan inte vittna i ärenden som kan leda till dödsstraff. Detta har i praktiken visat sig ofta ha som följd att våldtäktsoffer döms för falsk angivelse och förövaren går fri. I många muslimska länder följer fängelsestraff som påföljd för falsk angivelse.
Kraven är stränga och kriterierna för bland annat stöld är preciserade. Stöldgodset måste ha ett värde på över 10 dirham och det får inte vara matvaror, då nöd upphäver lag, om någon stulit mat på grund av fattigdom. Det får inte heller finnas några tvivel om att varorna tillhörde ägaren och att de förvarades säkert i dennes hus. Tjuven måste ha brutit sig in i huset och tagit varorna med sig ut. Dessutom måste händelsen ha bevittnats av två ögonvittnen.
Vid andre brott än dessa där koranen inte klart och tydligt anger vad som gäller träder de,
Rättslärda (fuqahá) in dessa har studerat (Figh) Islamisk rättslära och tolkar Koranen där den är otydlig.
Det finns flera olika rättsläror inom Islam och den ena tolkar inte som den andra så det blir lite olika beroende på vem som tolkar om de är SHIA, Sunni osv muslimer.
Men tänkte koncentrera mig på Sunni muslimer vilket är den största läran.
Detta var första delen kommer att komma mer för er som vill veta mer...

Källa:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hudud