fredag 20 november 2015

De muslimska nätverken mellan Sverige och övriga Världen.

Här har jag sammanställt samt översatt Linus Gustafssons avhandling

Den tar mestadels upp det somaliska muslimer men även andra
för mig var det en intressant läsning och jag lärde mig mycket genom att översätta detta.
(jag har inte översatt hela avhandlingen bara de fakta och slutledningen har har)

Vill man läsa hela klicka på bilden ovan så laddas den hem till din dator i pdf format.
länk finns även i slutet av detta inlägg inder källor.

Det Social (muslimska) Nätverket i Sverige

Det empiriska ställandet av de individer som tillsammans skapar det sociala nätverket i Sverige beskrivs i fyra sektioner:

  •  övertyga och rekrytera, 
  • ekonomiskt och praktiskt stöd,
  •  tillhörighet med våldsamma och / eller våldsbejakande islamistiska extremistgrupper, och
  •  rita och utföra attacker. Denna kategorisering liknar den som tillämpas i Säpo 2010-rapport om frågan i Sverige och är ett lämpligt sätt för att katalogisera verksamheten. 
  • Övertyga och rekrytera

Enligt den svenska Säkerhetspolisen, kan övertygande och rekryterande av medlemmar till våldsamma och våldsbejakande islamistiska extremistgrupper ske genom internetforum,
litteratur,
Islamiska predikningar, predikan, och möten i associationsmöjligheter och den svenska säkerhetspolisen hävdar också att social solidaritet är avgörande för radikalisering process.
Medborgare från Sverige har utbildats i islam vid radikala centra i länder som Jemen och Saudi Arabia.
 Dessutom finns individer från Sverige som ansluter till grupper som al-Qaida och bedriver verksamhet i våldsamma konflikter utomlands ochsom när de återvänder till Sverige får  en högre position i sin community.
Svenska medborgare har rekryterats till islamistiska extremistgrupper utomlands, vilket är ett fenomen som har intensifierats under de senaste åren, särskilt till al Shabaab i Somalia.
 Svenska medborgare är en del av propagandaapparaten och att al Shabaabs anslutna webbplats alqimma.net har upprättas genom ett svenskt medborgarskap.
 Förutom propaganda, åtgärder på Internet har rekryteringen till våldsamma och våldsbejakande islamistisk extremism skett i svenska moskéer .
Al Qaida "s" andreman ", Abu Qaswarah aka" Mohammed Moumou ", är ett exempel på individer som har deltagit i de svenska moskéer.
De empiriska resultaten visar att många av de personer som rekryteras till islamistisk extremism och terroristgrupper och nätverk är anslutna till varandra i Sverige via Internet, moskéer och andra sociala sammankomster.

Ekonomiskt och praktiskt stöd

Stöd till verksamheten kan göras med både ekonomiskt och praktiskt stöd.
 Några av de aktiviteter som är kända för Säpo är skapandet och administration av IT-tjänster, skicka material och överföra pengar till utländska terroristgrupper, ordna resor och förmedla kontakter, ta fram falska dokument såsom pass och resehandlingar, och ge kunskap om resor.
Det finns exempel på svenska medborgare som har stött terrorism i utlandet genom att ge ekonomiskt och praktiskt stöd.
En av dessa personer har samlat in pengar i svenska moskéer och överfört dem till den sunnitiska extremistgruppen Ansar al-Islam i Iraq.
 Det finns också exempel på ekonomiskt stöd till al Shabaab och praktiskt stöd till personer som ansluter sig utbildning läger i Afghanistan.
Som en direkt effekt av 9/11 var terroristmisstänktas "tillgångar frysta och i november 2001 agerade svenska myndigheter  mot tre svenska medborgare av somaliskt ursprung och frös deras tillgångar. Detta kan ses i ljuset av nya terrorism politiken och Bush "tal 2001:" om du hyser en terrorist, om du hjälper en terrorist, om du döljer terrorister, är du lika skyldig som terroristerna."

Anknytningar med våldsamma islamistiska extremistgrupper

Enligt Säpo har individer i Sverige anslutit sig  till träningsläger utomlands och utfört uppdrag för terroristorganisationer.
Individer från Sverige hade redan 2001 kontakter med centrala aktörer i al Qaeda.
 Den militära utbildning och ideologiska utbildningen utomlands ligger oftast i läger i Afghanistan, Pakistan och Somalia, men det finns också fall av religionsundervisning på arabiska halvön och aktörerna deltar i olika uppdrag, från propaganda till självmord attacker.
 Det finns fall av imamer som hade fått högre positioner i al Shabaab.  erfarenhetsmässigt har resultaten visar att individer har haft en central roll i både al-Qaida och al-Shabaab, och att det finns kopplingar mellan de två geografiska områdena i Afghanistan / Pakistan och på Afrikas horn.

Konspirera och Attackerande

En del av dessa personer har konspirerat attacker och det finns fall av svenska medborgare som har åstadkommit terroristattacker, både i Sverige och utomlands.
I inledningen presenterade författaren  självmordsattentatet i Stockholm i december 2010. Attacken var den första på svenska mark, men inte den första attacken åstadkommen av en svensk medborgare om vi betraktar internationell nivå av händelser.
Svenska medborgare har båda varit  med om att ge vapen till terrorister och slåss i krigszoner utomlands, svenska medborgare har dödats i strid i Somalia, och individer har begått självmordsattacker i Iraq.

De svenska moskéerna & "alqimma"(muslimskt nätverk)

Efter den 11 september 2001 märkte den Svenska Säkerhetspolisen  ett ökat intresse för jihad av individer i det svenska samhället.
Enligt deras årliga rapporter om terrorism,ökade  rekrytering till al Qaida  också efter 2001.

 De svenska moskéer är ett exempel på den fysiska miljö där radikalisering och rekrytering sker och alqimmah och andra webbforum är exempel på de virtuell miljö där propaganda, radikalisering och rekrytering kan äga rum.
Moskéer är en viktig del av det muslimska samfundet och behöver inte vara en del av radikalisering av individer och kan i stället vara ett forum för avradikalisering.
Men Säpos rapporter framhåller att vissa moskéer och tillhörighet är en del av radikalisering.

 Bellevue moskén i Göteborg hade i juli 2009 besök av en man vid namn Mahad Omar, aka "Sheik Hassan Hussein Adam" och "Abu Salmaan".

 Enligt en FN-rapport så sympatiserar Omar  för jihad och rekryterar medlemmar i Sverige till al Shabaab.
Hans besök ägde rum under den somaliska islamiska Konventionen och andra deltagare där var Yassin Baynah och Umar Shukri.

Shukri greps i februari 2008 för misstankar om finansiering av terrorism, och Baynah dömdes för skattebrott genom hans resebyrå som är anslutna till en olaglig hemlig aktivitet av finansiell transaktioner.

Yassin Ali Baynah, även känd under flera pseudonymer, greps och satt anhållen över 100 dagar på misstanke om terror brott men släpptes men senare 2009 greps han i Storbritannien på liknande mistankar men  blev återigen släppt.
Han anslöt sig senare och stödde Hizbul Islam och alliansen för återbefrielse Somalia (ARS)

Enligt FN-dokument har Baynahs hetsat till attacker mot den federala övergångsregeringen (TFG) och Afrikanska unionens uppdrag i Somalia (Amisom).
 För närvarande tros  Omar  driva ett al Shabaab informationscentrum i Kenya för att producera propaganda, rekrytera medlemmar och samla ekonomiska medel.

Mohammed Gelle som försökte mörda den danska tecknaren Kurt Westergaard har också besökt Bellevue moskén.
Enligt den danska säkerhets- och underrättelsetjänsten (PET, förkortning av Politiets Efterretningstjeneste),

Gelle har nära kopplingar till al Shabaab och al Qaida i Östafrika (AQEA)

 Gelle dömdes i en domstol i Århus, Danmark, till nio år i fängelset 4 Februari 2011.

 Westergaard hade publicerat redaktionella karikatyrerna i den danska tidningen Jyllands-Posten, som blev vida debatterade  när de offentliggordes.

Den danska självmordsbombaren Abdi Rahman Mohamed som sprängde sig själv och 24 andra i Mogadishu under 2009 deltog tidigare samma år  i en moské i Göteborg med en annan dansk av somaliskt ursprung.

 De två al Shabaab sympatisörerna var engagerade i indoktrinering av svensk somaliska ungdomar och att samla ekonomiska medel.
 Det är möjligt att Rahman och Gelle har en relation, men kan inte bekräftas.

Bellevue moskén är inte den enda sociala mötesplatsen  där radikalisering har inträffat.

En fritidsgård, Kreativhuset (Creative House), i Stockholmsförorten Rinkeby grundad av en moské har varit föremål för att rekrytera unga män till al Shabaab.

 Ungdomsgården har under fyra år finansierats av Stockholms stads Idrottsförvaltningen, "Stockholms stads idrottsförvaltning .

Några av de aktiva deltagare i Rinkeby är Fuad Mohammed Qalaf, Shu" ayb Ali Hassan, Bille Ilias Mohamed, Yassin Ismail Ahmed, och Mohamoud Jama som alla presenteras nedan.

Moskéen i Brandbergen  en förort söder om Stockholm har besökts av människor som Mohammed Moumou och terrorbrotts dömde Ahmed Essafri.

Det finns också fall av
Imamer som har stött personer att resa till och gå till terroristgrupper utomlands.

Somaliska födda Gouled Hassan Dourad, aka "Gouleed Hassan Ahmed" och "hanad", kom till Sverige 1993 och erhöll senare asyl.

 Dourad kom i kontakt med en imam i en svenskt moské som praktiskt taget stödde honom att resa till "Khalden Training Camp" i östra Afghanistan där Dourad fick utbildning i vapen och sprängämnen.

Enligt den amerikanska byrån Director of National Intelligence (ODNI),

Vidareutbildades Dourad i ett militärt läger i Kwost i östra Afghanistan, där han utbildats i utförande tekniker. Han tog senare sina erfarenheter till Somalia.

Enligt öppna amerikanska underrättelsekällor arbetade Dourad  för den östafrikanska al-Qaida-gruppen som leds av Abu Talha al-Sudani och var ansvarig för att hjälpa till med finansiella överföringar.

Han levererade vapen till Mogadishus gruppledare Abu Tahal och hans arbetsuppgift var också att hitta "säkra hus.
Under perioden 1997-2002 kämpade Dourad  i Ogaden, Etiopien och utbildade al-Ittihad al-Islamiya (AIAI ) styrkor, blev senare nätverkets ledare.
Han arresterades 2004 och fängslades på Guantanamos fånglägret på Cuba.

Det finns andra fall av svenska medborgare som har levererat vapen till Somalia.
Abdo Osman arresterades i oktober 2006 i Jemen, där han "hade uttryckt intresse för att köpa surface-to-air missiler, prickskyttegevär, kalasjnikovs och ammunition på uppdrag av sin controller, som kallas Qarqaz från ICU.

Khalden Training Camp har inte bara besökts av Dourad.
I en amerikansk studie med den så kallade "Millennium Bomber" Ahmed Ressam, aka "Benni Noris", som planerade att bomba Los Angeles flygplats på nyårsafton, anges att militära utbildningar i Afghanistan är ganska sofistikerade.
 Ressam, som är av algeriskt ursprung, erkände 1998 att han hade tillbringat fem till sex månader tillsammans med 50 eller 100 deltagare  och utbildats på ett läger med islamistiska terrorister på Khalden.
I utbildningen ingår utbildning i vapen, sprängämnen, sabotage, närstrid, inriktning och taktik. Ressam medger i vittnesmål att det där var deltagarna från Sverige.

Deltagarna fick utbildning i att anfalla, särskilt amerikanska militära anläggningar och fartyg där träningsmål även var kommersiella och ekonomiska mål, inklusive VIP-hotell, teknikcentrum och petroleum anläggningar.

 Ali Kamal Berzengi & Ferman Jabbar Abdullah

I ett pressmeddelande från Säpo  anges det att den 12 april, 2004 fyra greps män  för finansiering av terrorism.
Två av dem dömdes för brottet terrorism till fyra och ett halvt respektive fem år och utvisning efter avslutad straff.
 Ärendet gällde Imam Ali Kamal Berzengi från Stockholm och falafel säljare Ferman Jabbar Abdullah som båda kunde gripas på grund av USA:s avlyssning av Abdullahs telefonsamtal till Irak.

De misstänktes för att ha finansierat Ansar al-Islams terroristattacker i Kurdiska staden Arbil vilket resulterade i över 100 dödsoffer.
 Enligt den svenska tidningen Sydsvenskan, har Abdullahs falafel stall fungerade som en olaglig bankkontor med pengar som samlas in från moskéer runt om i Sverige.
 En av moskéerna var belägen i Gävle, 160 kilometer norr om Stockholm.
Abdullah hade deltagit i islamistiska utbildnings läger, inklusive  i utbildning i vapen i Irak, och Berzengi medgav i rättegången att han samlade in pengar i svenska moskéer och skickade det till Palestina, Tjetjenien och Irak.
Han tog senare tillbaka sitt vittnesmål.

 Enligt Säpos förhör med Berzengi  umgicks han med Mustafa Ramadam som var en del av ett nätverk anslutna till al-Qaida, som rekryterade fundamentalister för operationer i Irak.

Innan de dödades 2004 hade han gått med både Ansar al-Islam och al-Zarqawis nätverk.
 Berzengi undervisade i både Statshagens moskén i Stockholm och i Uppsala moskén och besökte moskén i Rosengård, Malmö.
I Abdullahs fall visar det att individer från Sverige tar del av militär utbildning utomlands, men inte att alla aktörer ansluter sig till trupperna i strid eller fältoperationer.

Shu "ayb Ali Hassan som är ansluten till Rinkeby, är ett exempel på individer som tar militära utbildningar till nästa nivå. Hassan anslöt sig till al Shabaabs styrkor i Mogadishu och dödades senare i strid 2 juli  2009.

Internet

I samtida studier av terrorism är den virtuella miljön ofta beskriven  som en viktig del av radikaliseringsprocessen och ett bra verktyg för att sprida propaganda.
En webbplats som är intressant vid prövningen av svensk radikal islamism är alqimmah.net.

Ralf Lennart Wadman, aka "Abdo Raouf Wadman" och "Abu Usama al-Swede", var administratör för websiten.
Enligt Säpo, fungerar alqimmah  som ett forum för kommunikation och propaganda för somaliska al Shabaab.
En FN-rapport belyser också att webbplatsen som al Shabaabs verkar som propagandaapparat och hävdar att manualer för sprängämnen har publicerats på websiten.

 En av administratörerna av webbplatsen var Musa Said Yusuf "Godir" som greps med en annan person i London den 28 maj 2008 för terrorist brott.

 "Godir" var dock inte närvarande vid  rättegången och är idag  i Somalia, där han producerar propaganda för al Shabaab.

 Mr Wadman greps 2006 misstänkt för att "rekrytera islamistiska kämpar på Internet".

Enligt Roland Heickerö, biträdande forskningschef vid svenska Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), har Internet blivit en viktig kanal för rekrytering och kommunikation.
Han hävdar att det är ett viktigt verktyg för att sprida information om potentiella mål

 Den engelska tidskriften Inspire, som publiceras av al-Qaida på den arabiska halvön (AQAP) är en av de största islamistiska våldsbejakande propagandaverktyg.

 2010 blev den svenske serietecknaren och redaktör Lars Vilks nämnd som en mål.
 Lars Vilks karikatyr av profeten Muhammed publicerades i flera tidningar under 2007 och provocerade muslimer över hela världen, och liknar kontroversen med Westergaards ritningar i 2005.

 Colleen R. Larose, aka "JihadJane", rekryterade personer på Internet "att föra våldsam jihad
i Sydasien och Europa.  Larose"önskade att bli en martyr i namn av Allah " och tros ha planerat att begå mord på Lars Vilks.

 En elektronisk kommunikations avlyssning avslöjade planen när Larose blev ombedd att

 "åka till Sverige ... hitta en platsen där han bor och döda honom ... det är vad jag säger till er." Larose svarade: "Jag kommer att göra detta´till mitt mål tills jag uppnår det eller dör när jag försöker.


 Fuad Mohammed Qalaf aka" Fuad Shangole "



De erfarenhetsmässiga resultaten visar att svenska medborgare har anknytning till al Shabaab i Somalia.
I Norge under 2007 och 2008 upptäcktes ett fall av penninginsamlingar och transfer till al Shabaa

"Fuad Shangole flyttade till Sverige 1994 och var under Säkerhetspolisen s lupp medan han arbetade på moskén i Rinkeby.
 Han stödde islamisterna i Somalia under en längre tid och fick stöd från svenskar under hans tid i Somalia.
Shangole har bott i Sverige i 12 år och under 2006 träffade han en somalisk delegation från Sverige som stödde honom finansiellt.
 Sverige länkar honom till det sociala nätverket i Sverige.
Shangole var en del av qiyadah som är högst upp i al Shabaabi hierarkin.
Qiyadah följs av Muhajirin som är de utländska krigarna, och längst ned de somaliska rekryterna kallas ansar.
 Shangole är idag ledande i Puntland i nordöstra Somalia och har haft en central roll i både rekrytering och utbildning och enligt FN rapporter är hans styrkor  tungt beväpnade, och rapporten visar att Shangole var aktiv på internetforum där han rapporteras ha kommunicerat med andra, där en del av rapporteringen var att presentera framgångar av den väpnade kampen i Somalia.

 Mounir Awad

Ett svenskt par försökte fly striderna i Etiopien 2007 och greps av etiopiska myndigheterna misstänkta för terrorism.
De svenska medborgare Munir Awad och hans fästmö, som är
dotter till ordförande i Sveriges muslimska råd, var kända av flera underrättelsetjänster.
 Hans fästmö hittades senare tillsammans med Daniel Joseph Maldonados  hustru i östra Afrika.

 Maldonado, aka "Daniel Aljunghaifi",

Har enligt den amerikanska Federal Bureau of Investigation (FBI) fått militär utbildning med al-Qaida och vid Islamiska domstolarnas högsta råd (ICU) i Somalia.
Han konverterade till islam och flyttade till USA, men anslöt sig senare till jihad i Somalia och fått utbildning i hur man hanterar sprängmedel.
I augusti 2009 greps paret i Pakistan tillsammans med svensken Mehdi Ghezali misstänkt för att gå på en terrorist möte i Waziristan.
 Waziristan ofta kallat laglöst område i västra Pakistan och som har blivit den "nya basen för internationell terrorism.
 Stockholms födda Ghezali hade tidigare gripits under 2001 på flykt från Tora Bora-bergen i östra Afghanistan, och nu av de pakistanska myndigheterna som  hävdade att de försökte gå med al-Qaida.

Awads fästmö blev senare släppt .Ghezali, som senare skickades till Guantánamo, greps och placerades i pakistansk fängelse och  militärbas utanför Kandahar, och hävdar att de  torterats på Guantanamo.

En annan svensk medborgare som greps i samma område under samma tid var en man vid namn Sahbi Zalouti.

Munir Awad är en av de män som greps för att ha planerat en attack mot den danska tidningen Jyllands-Posten i december 2010.
 I en Säpo pressmeddelande efter gripandet anges att "fem personer har gripits misstänkta för förberedelse av terror brottslighet i Danmark.
 Enligt Säpo,är fyra  män  bosatta i Sverige och tre av dem svenska medborgare.
I åtalet mot männen ingår olagligt innehav av vapen, inklusive en 9mm pistol, en kulspruta, ammunition och ljuddämpare.
 I attentat försöket ingår Munir Awad; Sahbi Zalouti som greps i Pakistan under 2009; Mounir Dhahri  ; och Omar Abdullah Abo Elazm.

 Sahbi Zalouti hade besökts av den tunisiska Sami Bouras Bashir som i juni 2004 dömdes i sin frånvaro i Tunisien, men förnekar att tillhöra en terrorist group.
 Åtalet visar att männen körde från Stockholm till Danmark, men stoppde i Jönköping där Zalouti vände  tillbaka till Stockholm.
 De andra körde in i Danmark där de kunde gripas i en lägenhet och Zalouti arresterades senare i Stockholm.
 Cellen var inte först med att planera en attack på den danska nyhetsbyrån.
År 2008  blev Mumbai terroristen David Headly tillsagd av Ilyas Kashmiri att attackera Jyllands-Posten, men greps av FBI den 3 oktober 2009  på  O Hare International Airport på väg till  Pakistan.

Awads sociala nätverk är ganska intressant. Han delade en lägenhet med två medlemmar av al Shabaab som dömdes i Göteborg domstolen för terrorism, men frikändes senare  i högre instans.

De två inblandade var Bille Ilias Mohamed och Mohamoud Jama, och den lägenheten var enligt Aftonbladet av stor betydelse för Säpo för att kartlägga svenska islamistiska terrorister.

 Enligt terrorism experten Magnus Ranstorp, hade både de danska och svenska underrättelse- och säkerhetstjänsterna övervakning på Mohamed och Jama, och deras sociala nätverk har underlättat deras fortsatta arbete.

Nätverket bestod av bland annat Bille Ilias Mohamed , Yassin Ismael Ahmed, Shuaib Ali Sheik Mohamed, Mohamoud Jama, och Ali Yasin Ahmed.
Under rättegången presenterades en telefonlistan  där Zalouti  haft telefonsamtal med "Mr F
Kopplingen är intressant på grund av" Mr.F 

Bille Ilias Mohammed & Mohamoud Jama


Gruppen är huvudsakligen baserad i Rinkeby men är ett bra exempel på kopplingar till terroristgrupper utomlands.
 En man i Rinkeby som heter Yassin Ismail Ahmed  har haft kontakt med Bille Ilias Mohamed och Mohamoud Jama.
Ahmed hade gett instruktioner till Jama och Mohammed om hur man reser till Somalia.
 Han var uppmuntrande unga muslimer i Rinkeby till att ansluta sig till trupperna i Somalia, och arrangerade resor för vissa av dessa ungdomar.
Ahmed kan kopplas till Rinkeby moskén och dess fritidsgård "Kreativhuset", där han föreläste och förespråkade jihad ideologin.
 Detta tyder på att sociala nätverk är viktiga för att få information om resvägar för att senare kunna ansluta till terroristgrupper utomlands.

Rättegången mot Mohamed och Jama visar att de förespråkade ett våldbefrämjande budskap och starkt sympatiserar för al Shabaab och dess uttalanden.

 23-åriga Jama kom till Sverige vid två års ålder.
Han var tidigare bosatt i Göteborg innan han flyttade till Stockholm.
 I Rinkeby träffade han Bille Ilias Mohamed och Yassin Ismael Ahmed.

Bevisen visar att Jama var aktiv på alqimmah.net både i Sverige och under sitt besök i Somalia,
Han har på sin egen bloggabumuminah.bloggspace.se och på islamicawakening.com uppmanat andra muslimer till jihad.
Han hade islamitiska propaganda videos på sin dator och dokument om Mujahedin.

Enligt häktnings framställan framgår det

Att Jama umgicks med människor som enligt Säpo ses som radikala Islamistster.

Bille Ilias Mohamed och Mohamoud Jama besökte Rinkeby moskén och levde tillsammans med "Mr A. "i Rinkeby innan han reser till Somalia.
JAMA har även kopplingar till "Mr D "då de tillsammans har diskuterat Usama bin Ladin.
Han är kopplad till al Shabaab medlemen Ali Yasin Ahmed som var närvarande vid angreppet på Fuad Mohamed Qalaf, och "Mr. E "som samordnade boendet hos Mr. A i Husby bredvid Rinkeby.

Ilias Mohammed har varit föremål för Säpo sedan 2008, och som Jama deltog  Ilias Mohammed  i al Shabaab "s träningsläger i Somalia.
 Han deltog även i Koranen skola i Somalia och har träffat Shu" aib Ali Sheik Mohammed i Rinkeby moskén, och de reste senare tillsammans till Mecka 2006.
 Shu "AIB dödades i strid i Somalia 2009.

 Mohameds nätverk har kopplingar till Ali Yasin Ahmed; "A.W."; Jama; Mr A; och Yassin Ismael Ahmed.

Yassin Ismael Ahmed som enligt rättegången, är en medlem av al Shabaab var ledare för ungdomscentret i Rinkeby, och var en flitig besökare på alqimmah.net.
Enligt rättegången, är det troligt att han har arbetat som en kontakt för svenska medborgare som vill resa till Somalia och förena sig med al Shabaab.
 En tjänsteman från enheten för bekämpning av terrorism vid Säpo hävdar att Yassin Ismael Ahmed stödde ett " våldsbejakande budskap "

När Jama kom till Göteborg från Somalia greps han  och förhördes av Säkerhetspolisen.
Han medgav att han hade gått med al-Shabaab, men var inte inblandad i träning med vapen eller sprängämnen, men fick träning i kampsport.
 Emellertid var syftet med resan enligt Jama att få vapen utbildning.

Förhöret avslöjar att Jama hade träffat självmordsbombare som attackerade Shamo Hotel i Mogadishu den 3 december 2009.
 De har haft samtal och träffades minst två gånger, och har även färdats i samma bil.

Jama hade telefonsamtal med Troy Matthew Kastigar från Minneapolis, USA, som i november 2008 reste till Somalia för att ansluta sig till al Shabaab.
Kastigar, en muslimsk konvertit, dog tillsammans med tre andra män från Minneapolis i striderna i Somalia mellan juni och september 2009.

Dessutom har Jama lånat pengar från en man vid namn Wadman.
 Det är inte klart om Wadman är densamma Wadman från Göteborg som skapat alqimmah.
Jama besökte också Bellevue-moskén i Gothenburg.


Kassir, Moumou & Bektasevic Kassir, Moumou och Bektasevic

Tre personer som har haft internationell uppmärksamhet med avseende på islamistisk extremism och terrorism.

Den svenska medborgaren Oussama Abdullah Kassir blev 2009 dömd på alla nio åtalspunkter  av en domstol i New York till livstids fängelse.,

Kassir är född i Libanon och hade bott i Stockholm innan han reste för att inrätta ett militärt träningsläger, en så kallad "Jihad Training Camp", i Oregon USA.
Han befanns skyldig på anklagelserna om att stödja terrorister, inklusive al-Qaida, och för att sprida information om sprängämnen och massförstörelsevapen.

Rättegången avslöjar att Kassir tränade individer på en moské på hur man använder vapen och han skapade minst sex webbplatser där han publicerade manualer för förgiftning och bombtillverkning. Enligt vittnesmål i rättegång  fick Kassir utbildning i jihad träningsläger i Pakistan.

 Han konspirerade med Mustafa Kamel Mustafa, aka "Abu Hamza" och Haroon Rashid Aswat. 

Hamza har varit föremål för brittiska undersökningar och anklagas för att stödja talibanerna under 2001 och 2002.
Han anklagas för att underlätta och befrämja den våldsamma  jihad som pågår i Afghanistan och en gisslantagande i Jemen i 1998,

"Abu Hamza" och Aswat var en del av Oregon konspirationen.

År 1998 träffade Kassir Kerim Chatty i Österåker fängelset norr om Stockholm och "lärde honom islamiska lektioner och böner."
 Chatty greps vid ombordstigning på ett flygplan på Västerås Aiport på väg till London där han skall planerar att delta i en islamisk konferens på sig  bär han en hand pistol.

Enligt en rapport från det norska Försvarets Forskningsanstalt (FFI), fanns en misstanke om att Chatty skulle kapa flygplanet och attackera en amerikansk ambassaden i Europa.

FBI hade blivit varnade för Chatty av en amerikansk flyg instruktör  när han tog flyglektioner i South Carolina 1996 och 1997, men  kunde inte hindra  honom då.

al Qaidas andreman "Mohammed Moumou, alias" Abu Qaswarah al-Maghrabi "," Talha al-Maghrabi och "Abu Sara", deltog i moskéer i Sweden.

 I ett hemligt brev från det amerikanska konsulatet i Casablanca publicerad av Wikileaks.
 Moumou nämns tillsammans med "Mr F ", som är kopplad till den pågående rättegången i Köpenhamn.
Enligt FN: s säkerhetsråds publikationer var de två  registrerade på samma adress i centrala Stockholm.
 Moumou som fick svenskt medborgarskap 1994 besökte Brandbergens moské som har besökts av Ahmed Essafri.
Essafi, eller "Safri", är en svenskt medborgare av marockanskt ursprung och hade bott i Sverige i över 30 år innan han dömdes i Marocko för brott mot terrorism.
 Essafri var en medlem av Tetuan gruppen i Marocko och hade rekryterat frivilliga till Iraq.

 I ett pressmeddelande från Säpo  efter döden av 43-åriga Moumou sägs det  att han genomfört stöd från Sverige till verksam terrorism i Irak , Afghanistan och Nordafrika.
Moumou misstänktes vara ring ledaren för "en våldbejakande islamistiskt nätverk i Sverige" och tidigare känd av svenska Säkerhetspolisen.
 Detta är också bekräftast av den amerikanska militären som uppger att Moumou  deltog i träningsläger i Pakistan och Afghanistan.
 Moumou var en centralfigur i al-Qaida i Irak (AQI) och hade till uppgift att samordna verksamheten och överföra terrorister till de norra delarna av Iraq.
 När han blev skadad av amerikanska styrkor  detonerade hans självmord bältet/väst som resulterade i förluster av tre kvinnor och tre barn.
Moumou är inte den enda person som har stöttat al-Qaida i Irak.

I mars 2007 arresterades en 25-årig marockansk medborgare  tillsammans med en jordansk medborgare av svenska myndigheter i Märsta norr om Stockholm.
25-åriga Abdelali Miftah var efterlyst av marockanska myndigheter och dömdes senare till fyra års fängelse tillsammans med två andra för att ha finansierat en terroristorganisation och stödja al-Qaida i Iraq.
 Det finns indikationer på att Moumou var en vän till Makram Bin Salem al -Majri, alias Abu Mua "az.
Den svenska kontoristen gick med i al-Qaida i Irak (AQI) 2007 och blev senare  en martyr när han detonerade sig själv som självmordsbombare i Mosul i 2010,

Mirsad Bektasevic, aka "Maximus", dömdes till fängelse av domstolen i Bosnien och Hercegovina 2007.
Han kunde gripas genom avlyssning av sin mobiltelefon som avslöjade hans anslutning till en man vid namn Younis Tsouli.
Bektasevic hade rest från Göteborg där han bodde till Sarajevo och förvärvade där vapen och sprängämnen.
Kommunikationen med Younis Tsouli, aka "Irhabi 007" eller "Terrorist 007" var både via e-post och telefonsamtal och enligt Peter Clarke, chef för Metropolitan Police Counter Terrorism Command (SO15),Tsouli hade kopplingar till centrala delar av al-Qaida

Bektasevic var knuten med Abdulkadir Cecur som bodde i en av Köpenhamns förort tillsammans planerade de en terroristattack i Bosnien eller kanske andra europeiska länder.Enligt rättegången besatt Bektasevic och Cecur  19,842 gram sprängmedel, ett självmordsbälte och en pistol

 RouineAl-Azhar ben Khalifa ben Ahmed Rouine var medlem i en terroristgrupp som verkade ifrån Italien. Enligt FN som listade honom i november 2003 som en al-Qaida associera,
 Rouines ansvar var att stödja Ansar al-Islam och "tillgänglig Al-Qaida anhängare i Malaysia med förfalskade handlingar och rekryterade individer i Sverige att ansluta sig till träningsläger för terrorister, främst i Irak.
 Han greps 2002 av italienska myndigheterna och blev senare deporterades till Tunisien under 2006.

The Social Network

Analysen av individerna visar att många av dem har ett förhållande och bildar ett socialt nätverk. Nätverket består av personer som är bosatta i Sverige, och svenska moskéer och Internetforum har arbetat som ett verktyg för kommunikation.
 Dessutom finns det utländska aktörer som har besökt svenska moskéer och svenska medborgare har kopplingar till nätverk som ses som en del av den globala jihad.
Det är inte ett brott att besöka moskéer men blir intressant när flera extremister och terrorister besöker samma moskéer, och författaren vet inte om ledarna i moskéerna är medvetna om vilka deltagarna är.
Emellertid framgår det inte hur täta kontakterna mellan aktörerna är i nätverket.
 Några av dessa individer bildar grupper i nätverket som är en indikator på att sociala relationer kan vara en viktig variabel i radikaliseringsprocesser.
Det är troligt att det finns fler kopplingar mellan aktörerna än vad som är känt till författaren.

 Det sociala nätverket som vuxit fram genom den empiriska analysen presenteras i figuren nedan.
Figur 3. Det sociala nätverket av individer som är anslutna till Sverige och våldsamt eller våldsbejakande islamistisk extremism. Alla dessa personer är inte föremål för våldsam eller våldsbejakande islamistisk extremism, men är en del av analysen på grund av en mer eller mindre anknytning till islamistisk extremism.

The Social Network som en del av en bredare social rörelse

Det är inte självklart att alla personer i nätverket är en del av den globala jihad, men några av personerna är anslutna till terroristgrupper och nätverk som ingår i en världsomspännande social rörelse.
När det gäller svenska våldsamma och våldsbejakande islamistisk extremism finns erfarenhetsmässiga rön som kan ansluta individer och grupper till den globala jihad.
 Den nya sociala rörelsens teori hävdar att solidaritet, identitet, delaktighet och grupptalan är kännetecknande variabler i nya sociala rörelser.
För att analysera om individerna i nätverket är en del av en global jihad är det nödvändigt att hitta bevis för att de sympatiserar med den sociala rörelsen och ta någon form av åtgärd.
Ovanstående analys har visat att en del av det sociala nätverket i Sverige sympatiserar och har vidtagit åtgärder.
 I denna del av analysen presenterar författaren  motiv och uttalanden som kan förbättra kopplingen mellan individer i nätverket och den globala jihad.

Bellevue-moskén tal - Identitet, mobilisering och kollektiv handling
Hassan Mahad Omar som besökte Bellevue moskén i Göteborg i juli 2009 tillsammans med Yassin Baynah och Umar Shukri var aktiva på alqimma.net och rekryterade medlemmar till al Shabaab i Sverige, och tydligt sympatiserade för jihad.

 I en ceremoni den 4 februari  uppgav Omar  2008 att:

Finansiering av Jihad är en individuell plikt för varje muslim.
Om du inte fysiskt kan ansluta sig till jihad, då är det obligatoriskt att du finansiera det.
De små mängder av pengar som samlas in från dig för Jihad är inte donationer för välgörenhet utan en individuell plikt som åligger dig.
Det är obligatoriskt till skillnad från   allmosor som samlats in för Mujahidin.
Om medel från allmosor för Mujahidin blir otillräcklig, då är det tillåtet att kraftfullt samla in mer pengar.
Det är också tillåtet att skjuta någon motståndare med fem kulor.
Omars uttalande är en bra bevis på hur individer i de svenska moskéer är en del av den globala jihad och det visar inte bara på vikten av finansiering utan också legitimering av våld.
Anslutning till den sociala rörelsen är inte nödvändigt medel för att fysiskt närvara vid sociala rörelsen utan att stödja dem ekonomiskt och/ eller praktiskt, och ta del av propaganda apparaten.

Enligt Michael Jonsson som studerade finansiering av terrorism, har antalet frysta tillgångar ökat sedan den 11 september 2001, men det finns juridiska svårigheter att åtala misstänkta för finansiering.
 Det finns indikationer på att näten i Sverige är en del av den globala rörelsen jihad utan också till andra "nationella" nätverk.
Enligt en FN-rapport från 2011 finns kopplingar till Sverige och de somaliska diasporan som stöder rekrytering och radikalisering utomlands.
 Kopplingarna mellan det svenska nätverket och utländska terrorgrupper och den globala jihad kan vara uppenbart, men det är svårt att åtala och döma dessa personer i Sverige, och åtalen misslyckas ofta.

 I februari 2008 greps sex somaliska invandrare  misstänkta för finansiering av terrorism.
Tre av de män som anhölls var bosatta i Sverige och de andra tre i Norge. De misstänktes för finansiering av terrorism i Somalia och endast en dömdes.

Organisationen Sanabil al-Aqsa i Malmö i södra Sverige har varit misstänkt för att samla in och skicka pengar till palestinska Hamas.
 I maj 2003 fick den svenska utrikesdepartementet ett brev från amerikanska myndigheter som ville al-Qasas tillgångar skullel "frysas".
 En av dess medlemmar arresterades i november 2006 misstänkta för finansiering av terrorism och USAs önskan att frysta deras tillgångar genomfördes senare.

 Talet i Bellevue moskén visar den kulturella identiteten som säger  att Jihad är en individuell plikt för varje muslim ", och det är" inte donationer för välgörenhet utan en individuell tull ".
Det är ett motstånd mot sociala normer som säger "det är också tillåtet att skjuta någon motståndare med fem kulor", vilket är ett bevis på en våldsbejakande budskap.
Det faktum att talet hölls i ett svenskt moské visar att det finns ett mål från vissa Imamer att mobilisera muslimerna och ta grupptalan.
Det är viktigt att säga att dessa typer av tal av besökande imamer har varit föremål för kritik från det muslimska samfundet.

Diasporan finansiering och stöd är inte nödvändigt olagligt eller en del av finansiering av terrorism, och kan ses som ett kulturellt beteende och stöd till anhöriga i sitt ursprungsland.
Enligt en FN-rapport har en tjänsteman vid den eritreanska ambassaden i Stockholm ansvarar för insamling av skatter från diasporan i Sverige.
 Detta kanske inte är olagligt, men pengarna skickas till samma regering som var föremål för FN-sanktioner under 2009 på grund av Eritreas stöd till anti-etiopiska islamister i Somalia.

Detta innebär att samla pengar i Sverige och bistå släktingar utomlands kan ses som en kulturell tradition och det skulle vara ett falskt påstående att konstatera att finansieringen är ett bevis på att stödja global jihad.
Ändå är tal vid Bellevue-moskén ett exempel på koplingar till den globala jihad och mobilisering för att stödja den globala jihad och Mujahedin kan vara ett exempel på hur ideologin bestämmer vilka kollektiva åtgärder som vidtas.
 Wiktorowicz hävdar att nätverk och sociala rörelser i samhället utanför den officiella organisationen är av stor betydelse och Bellevue talet visar att hans hypotes är tillräckligt.

Bektasevic - Försvara bröderna och anfall Europa

Mirsad Bektasevic som greps i Sarajevo 2005 planerade en attack på Europa för att påverka EU: s politik och ett tillbakadragande av europeiska trupper från Irak och Afghanistan.
 Detta kan ses som att ta del av den politik som den globala jihadrörelsen.
 En av bevisen från undersökningen var en ljudinspelning av Bektasevic:

Allah-u-Ekber. Här är bröderna som förbereder sig för angrepp. 
De visar oss saker som de kommer att använda för attacken. 
Dessa bröder är redo att attackera och Inshallah, de kommer att attackera Al-Qufar som dödar våra bröder och muslimer i Irak, Afghanistan, Shishan och många andra länder. 
Dessa vapen kommer att användas mot Europa, mot dem vars styrkor är i Irak och i Afghanistan. Dessa två bröder, sålde  sina liv för att behaga Allah, att hjälpa sina bröder och systrar. 
De är muslimer. Deras timmar kommer. De är redo att attackera, så  tro inte att vi har glömt dig. 
Vi är här och vi planerar och vi har allt klart. 
Detta är en meddelande  till er.

 I förhållande till New Social Movement theory, är uttalandet ett stor bevis på den solidaritet Bektasevics muslimska bröder vidtar  för att försvara den muslimska kulturella identiteten.

Bektasevic "uttalande och handling är inte en åtgärd att försvara en stat, men en åtgärd för att försvara muslimer från europeiska trupper i Irak och Afghanistan.
 Inspelningen visar att Bektasevic år berädd försvara kulturella identitetet från "kuffar" (icke-troende) och vidta åtgärder genom handlingar terrorism.


Taimour Abdulwahab al-Abdaly - Svar från Global Jihad

Man kan inte analysera varje aktör separat men måste förstå de sociala och historiska sammanhangen.
Ett socialt och historiskt sammanhang skulle kunna vara västerländska trupper i muslimska länder där muslimer reagerar på en ockupation, som i Bektasevic fallet.

 Ett sätt att reagera är via Internet, vilket är ett viktigt verktyg för att kommunicera och sprida ordet global jihad.
 Inspirera och alqimmah är två forum som har nämnts, som båda har kopplingar till Sverige.

2010  I vinternupplagan av Inspire beskrivs den svenska självmordsbombaren  som en hjälte och det sägs att den svenska regeringen bör se över sina policies.
 Bredvid bilden av Taimour Abdulwahab al-Abdaly  står det skrivet "vi behöver fler som honom" .
Där anges också:
Att leva ett bekvämt liv, och gift med barn hindrade inte Taimour Abdulwahab al-Abdaly från att svara på uppmaningen av Heligt krig.
 Han genomförde en martyroperation i Stockholm, Sverige, skakade hela EU.
Järnhand av jihad är mer uppenbart än någonsin mitt ibland kuffar.
Detta är nu den andra operationen inom en månad inom Europa.
Må Allah acceptera vår broder som shaheed.

Den självmordsbombning som skede i Stockholm 2010 var en överraskning eftersom Säpo hade 2010 skrivit i en rapport att endast ett fåtal personer i Europa stöder våldshandlingar, och Usama bin Ladin nämnde specifikt Sverige som en icke-mål 2004,

 Uttalandet från Inspire är ett stort bevis på att al-Abdaly var en del av den globala jihad och sätter honom i ett större sammanhang av organiserade stridsåtgärder.
Hans medkänsla och solidaritet med al-Qaida och den globala jihad respekteras av den sociala rörelsen som anser att han svarade på uppmaningen i jihad.

Det är dock oklart hur al-Abdalys nätverk år byggt och utredningen är ännu inte klar, men det finns en koppling till Loton, Storbritannien, där han har bott.

En ljudinspelning skickades till TT från al-Abdaly den 11 december 2010:

Tack vare Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed och era soldater i Afghanistan och er tystnad över allt detta, kommer era barn, döttrar och bröder  att dö precis som våra bröder, systrar och barn dör.

 al-Abdalys svar till den svenska närvaron av trupper i Afghanistan och Lars Vilks målningar av profeten Muhammed resulterade i en självmordsattack och hans insatser som rapporterades i Inspire är ett exempel på hur svenska individer kopplade till det globala jihad.
 Målningar av profeten Muhammed är kontroversiella och enligt personer i nätverket en förolämpning av den kultur de anammar.

Wadman - Internet som kollektiva åtgärder 

En annan man som  deltar i den globala jihad är Lennart Wadman som är anknutet till al qimmah. Wadman anger på en webbplats:

Må Allah hjälpa oss att förinta fiender till islam och  terrorisera dessa avskum. 
Striderna i Indonesien, Kashmir, Tjetjenien, Palestina, och den arabiska halvön minskar och fyra britter har blåsts upp i sina bilar av bröderna med ett gott hjärta.
 De har ingenting i det heliga landet att göra.

Uttalandet avslöjar hans engagemang i den sociala rörelsen. Först åberopar han Islams fiender som avskum som bör terroriseras vilket är ett bevis på den kulturella identitet som andelar i konflikt.
 Vad som efterfrågas är en grupptalan eftersom deltagandet är en nyckel i nya sociala rörelser.
För det andra, är motståndaren britt som har haft trupper i "det heliga landet".
Detta kan vara relaterat till Inspires uttalanden om al-Abdaly där den sociala rörelsen hade sin hämnd.
Uttalandena som publiceras på webbplatser är ett bra exempel på betydelsen av Internet i rekrytering och föröknings.
Peter Neuman hävdar att  de verkliga deltagarna i den islamistiska militanta rörelsen  är representerade på Internet" och Wadmans "uttalande tillsammans med Inspire magazine visar att Internet kan vara ett kommunikationsverktyg mellan sociala nätverk och rörelsen.
Flera av de personer i nätverket har besökt och skrivit på alqimmah.

Bille Ilias Mohamed & Mohamoud Jama

I en hemlig avlyssning av Säpo på Bille Ilias Mohamed säger han att  om Shabaab säger att de kommer att leda oss med budskapet om Gud, är jag en anhängare av dem.

 Jama säger i förhören med avseende på al Shabaab träningsläger i Somalia:

Syftet är att de ska ha samma åsikt som al-Shabaab och övertygelse  att bekämpa ockupationstillstånd,  var de än befinner sig. Länder som Afghanistan, Israel, och liknande länder bör kämpa mot. Målet är att på sikt göra Jihad.

al Shabaab är en del av den globala jihaden och Bille och Jamas "uttalanden visar sin sympati för al Shabaab och jihad.
De två är centrala aktörer i nätverket och de båda har umgätts med en person som är eller har varit föremål för terrorism.

Abdullah & Berzengi

Enligt rättegången uppgav Abdullah att amerikanska trupper bedriver terroristiska aktiviteter och folket har rätt att försvara sig.
 Han hade också släktingar som dödades av amerikanska trupper  2003, och Abdullah var medveten om att de pengar som skickas till Ansar al islam var för kampen mot USA.

Abdullah och Berzengi besökte flera moskéer i Sverige för att samla in pengar och enligt de vittnesförhör från rättegången påverkade deras handlingar  också de lokala imamer.
I Gävle moskén bad den lokala Imam  för dem som försökte utföra en självmordsattack mot amerikanska trupper, och samlat in pengar för dem som hade åstadkommit attacker i Iraq.

 Enligt Säkerhetspolisens utredning av Abdullah hade han samarbetat med och haft kontakt med ett antal  Ansar al-Islam melemmar.

Abdullah & Berzengis gemensamma aktiviteter är  finansiellt stöd från Sverige till utlandet men Berzengis länk till Mustafa Ramadam och Abdullahs är närvaron på ett träningsläger i Irak vilket gör dem, i viss mån , till en del av den globala jihad.

Komplotten mot JyllandsPosten

Den danska skämttecknaren Kurt Westergaards teckningar av profeten gjorde att al Shabaab anslutna Mohamed Gelle  försökte döda honom.

 I en intervju i The Time, sade al Shabaabs talesman Sheik Muktar Robow
Gelle är en hjälte för alla muslimer och vi beklagar att uppdraget misslyckades.

Robows uttalande om att Gelle var en" hjälte för alla muslimer "legitimerar attacken och förstärker kopplingen till den globala jihad.

Dhahri, Awad, Zalouti och Aboelazm som åtalalades för att ha planerat att attackera Jyllands-Posten i Köpenhamn är till viss del kopplat till den globala jihad.
 Zalouti och Awad greps 2009 i Pakistan men släpptes.
Handlingen kan ses i ljuset av tidigare försök av Abu Mua "az  att attackera den danska tidningen och dess serietecknare som förolämpade muslimska kulturella identiteter

Abu Mua "az som begick en självmordsattack i Mosul 2010 hyllades av al Qaida  som säger att
" Må Gud ta honom till paradiset " 
Mua" az anslöt sig till al-Qaida för att skydda muslimer från att dödas när utländska stater attackerar dem.
I en intervju med hans fru i svenska tidningen Neo , säger hon  "det enda han ville göra var att hjälpa andra muslimer" och att "det är en del av vår religion"


Sammanfattning

Resultaten från den  erfarenhetsmässiga analysen av det sociala nätverket i Sverige visar att delar av nätet är anslutet till den bredare sociala rörelsen för global jihad.

 En hel del av resultaten visar att nätverket är viktigt  för att komma i kontakt med den sociala rörelsen och terroristgrupper utomlands.

 Enligt den förre Senior Analyst på Säpo, Malena Rembe, är det viktigt att ha kontakter för att kunna ansluta till terroristgrupper och det är inte möjligt att bara resa till främmande länder och be om tillåtelse att få vara med.

Det sociala nätverket i Sverige är löst men flera personer har träffat varandra och är kopplade till extremister och terrorister utomlands.

Argument som att ideologin avgör hur nätverken ska bete sig stämmer  med några av aktörerna, men inte alla.

Inspirera "s uttalande om att Vilks är ett mål och Stockholmssjälvmordsbombare är en hjälte kan ses som ett fall där ideologi och sociala rörelsen bestämmer vilka åtgärder som bör vidtas.

Nyckelbegrepp som solidaritet, kulturell identitet, mobilisering och kollektiva åtgärder visar att en del av  personerna i nätverket är en del av den globala jihad.


Slutsats

Undersökningen på Stockholmssjälvmordsbombare är ännu inte klar, och det är oklart om Taimour Abdulwahab al-Abdaly kan ses som en del av det svenska nätverket.

 Däremot kan hans uttalande till nyhetsbyrån TT och svenska Säkerhetspolisen tillsammans med Inspire "uttalande ses som ett fall av ny social rörelse.

 Tidigare forskning om våld och våldsbejakande islamistisk extremism i förhållande till Sverige saknas och författarens "målsättning har varit att bidra till förståelsen och kunskapen om fenomenet.

En arbetshypotes i studien har varit att det är ett socialt nätverk våldsamma och våldsbejakande extremister i Sverige som är anslutna till en social rörelse, Global Jihad.

Kan ärendet ses som ett fall av ny social rörelse?

Den första frågeställningen om vem som är en del av det svenska nätverket av våldsamma och våldsbejakande islamistisk extremism kan berätta ungefär hur många är inblandade i denna typ av verksamhet och i viss mån hur de är anslutna till nätverket.

Strukturen av nätverket visar att den består av grupper och individer som stödjer terroristgrupper utomlands med praktiskt och ekonomiskt stöd.

Nätet är mycket lös och det finns en mängd olika frågor hur stark varje koppling är.

Några av de personer i nätverket bor eller har bott tillsammans, medan andra har besökt samma moskéer eller internetforum.
 Det är uppenbart att det finns grupper inom nätverket som har en starkare koppling till varandra.

Den andra forsknings frågan som ställdes var om det sociala nätverket kan ses som ett fall av ny social rörelse.
Genom ramen för nya folkrörelseteorin har författaren  analyserat deltagarna i nätverket och hur de ansluter till den globala jihad.
 Både på lokal och global nivå kan deltagarna i nätverket mobilisera och organisera utomlands och gå med i grupper som kan ses som en del av den globala jihad.

Några av deltagarna i det svenska nätverket kan vidta kollektiva stridsåtgärder och attackera mål som anges av den globala jihad.
 Resultaten kan ses som både en bottom-up och en top-down-strategi, där det finns en interaktion mellan individerna i det sociala nätverket i Sverige och den globala jihad.

Slutsatsen av analysen är att det sociala nätverket i Sverige är delvis kopplad till en bredare social rörelse. 
Det sociala nätverket har sin bas i Sverige, men bör inte ses som en inhemsk nätverk, utan som en del av ett globalt nätverk.

Kopplingen mellan nätverket och rörelsen består av kommunikation via internet och individer som ingår i terrorist grupper utomlands.
I analysen anges att individer från den globala rörelsen har kommit till Sverige och försökt och rekryterade medlemmar att ansluta sig till konflikterna i Mellanöstern och på Afrikas horn.

Det "svenska nätverk" bör ses mot bakgrund av den globaliserings  process där individer, grupper och nätverk är anslutna på en global nivå och drar nytta av Internet.

Till viss del kan individerna ses som en del av ett löst "periferi" nätverk där några av aktörerna är mer aktiva i den globala jihad än andra.
Den nya sociala rörelsen teori visar att deltagarna i det sociala nätverket i Sverige är anslutna till den sociala rörelsen för jihad men analysen visar att inte alla deltagare är kopplade till den globala jihad.

 Många av individerna har en social relation till varandra och skapar ett socialt nätverk.

 Vad analysen visade var att flera av individerna i nätverket har stöttat budskapet om globala jihad på olika sätt.
 Resultatet är att aktörerna ansluter sig till terroristgrupper som ses som en del av den globala jihad, vissa stödjer dessa grupper finansiellt, andra förenar sig med dem och begår attacker.

 Det är också uppenbart att individer i Sverige har rekryterat deltagare till terroristgrupper utomlands. 
Resultaten från denna studie visar också sambandet mellan mikro och makro, vilket innebär att näten i Sverige är anslutna till det globala sociala rörelsen av jihad.

Man bör dock inte döma alla lika eftersom nätverket består av individer med olika preferenser och villkor.
Författaren har bara kunnat bidra till att fylla tomrummet om fallet svenska islamistisk extremism och terrorism och hur det är kopplat till global jihad.

 Resultaten är att det finns ett löst svenskt nätverk av våldsamma och våldsbejakande islamister extremism, men det bör inte bara ses som ett "svenskt" nätverk. 




Källa: https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:788771/FULLTEXT01.pdf

torsdag 19 november 2015

Regeringen Löfven.

Presskonferens med Löfven 2015-11-19


Lyssnar på denne pajas och undrar var har han varit?



Han påstår att Sveriges folk varit naiva, och inte insett att det finns människor omkring oss i Sverige som har potential att utföra terrordåd.
Att vi varit naiva som tillåtit människor att åka till Syrien och kriga.
Vilka är Svenska folket han talar om?

HAN OCH REGERINGEN HAR INTE INSETT ALLVARET VI FOLKET HAR VETAT DETTA LÄNGE.

Skyller ifrån sig på olika myndigheter som Regeringen är chef över.

Nu så tar regeringen krafttag vilket vi gjort redan sedan vi tillträdde.
När vi tillträdde fanns ingenting men vi har fixat allt till det bästa och nu ser vi till att våra åtgärder implementeras.

Detta är alla andras fel inte vårat den här regeringen har gjort allt rätt.
Nu skall allt hända avlyssning kameror allt det som de varit emot tidigare.

FORTSÄTTER TJATA OM MYNDIGHETER HIT OCH DIT ATT DE INTE HAR BEGÄRT ÄN DET ENA ÄN DET ANDRA.
MEN ÅTERIGEN HAN ÄR DERAS CHEF SÄGER VÄL ALLT EN CHEF SOM SKYLLER IFRÅN SIG I ARBETSLIVET HADE HAN BLIVIT KALLAD PSYKOPAT CHEF.

Har denne man slagit i huvudet någon av de senaste dagarna för verkar som det.
Han har då inte levt i samma värld som jag sedan han tillträde.

Hur går det till? Asylansökan och vad man får som flykting.

Har kollat in vad man som asylsökande är berättigad till och hur det går till då jag har sett olika uppgifter på nätet. Jag stamanställde vad det sägs på migrationsverkets sida då jag tyckte detta var intressant med hänvisning att de styrande säger att det inte kostar utan är en investering att ta emot alla som nu söker asyl. Dessa regler är för vuxna asylsökande barn har andra premisser kanske återkommer till dessa längre fram.

Källa: www.migrationsverket.se

Asylregler

Här kan du läsa om vem som kan beviljas asyl i Sverige. Den som vill få skydd i Sverige ska lämna in sin ansökan om asyl vid en av Migrationsverkets ansökningsenheter, eller kontakta gränspolisen när han eller hon reser in i Sverige. Migrationsverket kan inte godkänna en ansökan om asyl som lämnas in vid en svensk ambassad. Den som inte har möjlighet att ta sig till Sverige för att söka skydd kan vända sig till UNHCR.

Asylsökande

Asylsökande är den som tar sig till Sverige och ansöker om skydd (asyl) här, men som ännu inte har fått sin ansökan avgjord.

Skäl för att bevilja asylsökande uppehållstillstånd

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Det betyder bl.a. att Sverige ska pröva varje persons ansökan om asyl individuellt. I den individuella prövningen ingår att ta hänsyn till sökandens kön och sexuella läggning; om den sökande exempelvis är homo- eller bisexuell eller är en transperson.
Sverige ska ge uppehållstillstånd till den som är flykting enligt FN-konventionen men också till "alternativt skyddsbehövande" i enlighet med EU:s gemensamma regler samt till övriga skyddsbehövande enlighet med den nationella utlänningslagen.

Flykting

Enligt flyktingkonventionen, svensk lag och EU:regler är du flykting om du har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av:
  • ras
  • nationalitet
  • religiös eller politisk uppfattning
  • kön
  • sexuell läggning eller
  • tillhörighet till viss samhällsgrupp.
Förföljelsen kan komma från hemlandets myndigheter. Det kan också vara så att myndigheterna inte kan eller vill ge skydd mot förföljelse från enskilda personer eller grupper.
              
Den som får uppehållstillstånd som flykting kan begära att få en flyktingstatusförklaring; en internationellt erkänd status grundad på både FN:s flyktingkonvention och EU-regler.
Även den som inte är flykting enligt FN:s flyktingkonvention kan ha rätt till uppehållstillstånd som skyddsbehövande. Det finns två kategorier av skyddsbehövande i utlänningslagen:
  • alternativt skyddsbehövande (enligt EU-regler )
  • övriga skyddsbehövande (enligt svensk lag)

Alternativ skyddsstatusförklaring

Som alternativt skyddsbehövande bedöms den som:
  • löper risk att straffas med döden
  • löper risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning eller
  • som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.
Den som fått uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande kan få en alternativ skyddsstatusförklaring grundad på EU-regler. 

Övriga skyddsbehövande

Övriga skyddsbehövande är en kategori som enbart finns i den svenska utlänningslagen; den saknar motsvarighet i internationella konventioner och EU-rätten.

En asylsökande kan bli bedömd som övrigt skyddsbehövande om han eller hon
  • inte kan återvända till hemlandet på grund av väpnad konflikt eller på grund av svåra motsättningar i hemlandet,
  • känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp eller
  • inte kan återvända till hemlandet på grund av miljökatastrof.
Även övriga skyddsbehövande kan få skyddsstatusförklaring men den gäller endast i Sverige.

Synnerligen ömmande omständigheter i undantagsfall

Asylsökande kan undantagsvis beviljas uppehållstillstånd, trots att de inte behöver skydd mot förföljelse. Det handlar då om synnerligen ömmande omständigheter, som är direkt knutna till deras personliga förhållanden, som synnerligen allvarligt hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet. En samlad bedömning av sådana omständigheter kan leda till uppehållstillstånd. För barn gäller att uppehållstillstånd kan beviljas om det föreligger särskilt ömmande omständigheter.
Eftersom det i dessa fall inte handlar om att ge skydd kan man inte heller få någon skyddsstatusförklaring.

Permanent uppehållstillstånd vanligast

Oavsett om en person får statusförklaring som flykting, alternativt skyddsbehövande, övrig skyddsbehövande eller beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter är det vanligast att uppehållstillståndet är utan tidsbegränsning – ett så kallat permanent uppehållstillstånd (PUT). I undantagsfall kan giltighetstiden begränsas men tillståndet är aldrig kortare än ett år.

Dublinförordningen avgör var asylansökan prövas

Här kan du läsa mer om Dublinförordningen.

Asylsökande barn

Utlänningslagen säger att Migrationsverket ska ta särskild hänsyn till barnets bästa. Alla barn, som kan och vill, har rätt att tala och bli lyssnade på. Barns asylskäl ska prövas särskilt – ett barn kan ha andra asylskäl än vad föräldrarna har. När barnets asylskäl ska prövas försöker handläggaren, så mycket som möjligt, att anpassa utredningen efter barnets ålder, hälsa och andra omständigheter. Barnet har rätt att ha en vuxen med sig vid utredningen. Det kan vara en förälder, ett offentligt biträde eller en god man, om barnet inte har någon förälder i Sverige.

Resebidrag för anhörigas resor till Sverige

Om du har fått uppehållstillstånd som flykting enligt 1951 års Genèvekonvention kan du söka bidrag för dina anhörigas resor till Sverige. Observera att du inte kan få bidraget om du är svensk medborgare eller om du eller dina anhöriga själva kan betala resan till Sverige.
Bidrag kan beviljas för anhöriga som du har levt tillsammans med utanför Sverige och som är:
  • din make, maka eller sambo
  • dina barn (om de är ogifta och under 20 år)
  • dina föräldrar och syskon (om du är under 18 år).
För att kunna söka bidraget måste du ha fått uppehållstillstånd som flykting enligt 1951 års Genèvekonvention och ha klassningskod AF eller A3. Du kan också söka om du är statslös palestinier och har ett resedokument eller flyktingstatusförklaring.
Dina anhöriga måste ha fått svenskt uppehållstillstånd och ha giltiga pass innan du kan söka bidraget.
Bidraget är som regel en flygbiljett per person från det land där dina anhöriga befinner sig till Sverige.

Ekonomiskt stöd

Om du saknar pengar eller andra medel kan du ansöka ekonomiskt stöd från Migrationsverket, så kallad dagersättning.
Dagersättningen är olika stor beroende på om du bor i ett av Migrationsverkets boenden där mat ingår, eller ett boende där inte mat ingår.

På boenden där fri mat ingår är dagersättningen:

  • 24 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)

På boenden där mat inte ingår är dagersättningen:

  • 71 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 37 kr/dag för barn 0–3 år
  • 43 kr/dag för barn 4–10 år
  • 50 kr/dag för barn 11–17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen).
Förutom mat ska dagersättningen också räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Bostadsersättning

Om du har blivit erbjuden eller fått ett arbete, kan du ansöka om bostadsersättning. Det gäller om anställningstiden är längre än tre månader och du måste flytta till en ort där Migrationsverket inte har några bostäder att erbjuda. Bostadsersättningen är:
  • 850 kr/månad för familjer
  • 350 kr/månad för ensamstående

Särskilt bidrag

Om du har ett mycket starkt behov av något som inte täcks av dagersättningen kan du ansöka om särskilt bidrag för det. Du måste visa att du både har ett starkt behov av varan eller tjänsten och av pengarna.
Du kan bara få bidrag för de billigaste alternativen som krävs för att fylla behovet.

Villkor för ersättning

Du måste berätta för Migrationsverket hur mycket pengar och vilka andra tillgångar du har.
Du är skyldig att berätta för migrationsverket om din ekonomiska situation förändras.  Att inte berätta att du tjänar pengar är brottsligt.
Dagersättningen kan sättas ned om du:
  • inte medverkar till att klarlägga din identitet
  • försvårar utredningen av din asylansökan genom att hålla sig undan
  • inte medverkar till åtgärder som är nödvändiga för att ditt beslut om avvisning eller utvisning ska kunna genomföras

Har man fått permanent uppehållstillstånd som flykting kan man även söka hemutrustningslån. ( Varför får inte våra ungdomar detta lån?)

Vad krävs för att få hemutrustningslån?

Pappa och mamma
Här kan du läsa om vem som får låna pengar till hemutrustning och vad som gäller om du behöver låna mer pengar.
För att du ska få låna pengar till hemutrustning gäller följande:
  • Du omfattas av flyktingmottagande eller etableringsförordningen.
  • Det har gått mindre än två år sedan du första gången togs emot i en kommun.
  • Du är minst 18 år.

Låna tillsammans

Om du är gift eller sambo med någon som också har rätt till hemutrustningslån, ska ni söka lån tillsammans. Det ska ni också göra om din man, fru eller sambo kommer senare och ni behöver söka tilläggslån. Det gemensamma lånet är båda skyldiga att betala tillbaka, även om ni senare skiljer er och flyttar isär.

Kan du låna mer pengar?

Du som redan har ett hemutrustningslån kan ansöka om ett tillägg till ditt tidigare lån.
Tilläggslån kan du söka om
  • du tidigare lånat ett mindre belopp än du har rätt till

  • du flyttar från en möblerad till en omöblerad bostad
  • familjen får barn
  • en nära anhörig som också omfattas av flyktingmottagande flyttar in. Det kan vara din man, din fru, din sambo eller barn under 21 år. Om du är gift eller sambo får ni ett gemensamt lån. Det innebär att ni tillsammans ansvarar för att betala tillbaka lånet till CSN.
Du kan ansöka om tilläggslån inom två år sedan du första gången togs emot i en kommun.
Senast uppdaterad: 2014-12-04

Hur mycket får du låna?

Bror och syster
Hur mycket pengar du kan få låna till hemutrustning beror på några olika saker.
Det beror på
  • hur stor din familj är
  • ditt behov av möbler (om du flyttar in i en bostad som är helt utan möbler, om du hyr en bostad som redan är möblerad eller om du är inneboende hos någon)
  • dina egna tillgångar (exempelvis pengar på banken, aktier eller en fastighet).
Den här tabellen visar hur mycket du kan få låna som mest. Om du inte vill låna det högsta beloppet, kan du ansöka om ett mindre lån.
Högsta belopp du kan låna
Antal personer i hushålletLån - omöblerad bostad, krLån - möblerad bostad eller inneboende, kr
115 0005 000
220 0005 000
325 0005 000
430 0005 000
535 0005 000

Betala tillbaka hemutrustningslån

Familj dukar av bordet
När det gått två år från det att du fick ditt hemutrustningslån, ska du börja betala tillbaka lånet.
Hur länge du ska betala tillbaka beror på hur stor din skuld är och hur mycket du betalar. Din normala återbetalningstid kan vara mellan 1 och 7 år. Det tar längre tid om du får anstånd med betalningen.
I januari varje år får du ett årsbesked som visar hur stor din skuld är och hur mycket du betalade tillbaka året innan.

Innan du ska börja betala får du ett brev från CSN med information om när du ska börja. Vi skickar sedan räkningar till dig så att du vet hur mycket du ska betala.
I menyn till vänster kan du läsa mer om hur du betalar tillbaka lånet, vad lånet kostar varje år och hur du gör om du har svårt att betala.

Du betalar ränta på lånet

Du betalar tillbaka lånet till CSN med ränta. Räntan räknas från den dag då lånet betalas ut till dig ända tills lånet är helt färdigbetalt. Under 2015 är räntan 2,85 procent.

Svårt att betala?

Har du svårt att betala på hemutrustningslånet för att du har låg inkomst? Då kan du ansöka om att få betala mindre (nedsatt betalning) eller att inte betala någonting (anstånd) under ett år.
För varje år du vill betala mindre eller inte betala alls måste du ansöka på nytt.

När kan du få betala mindre eller inte alls?

Varje år bestäms en beloppsgräns för hur mycket en familj får ha i inkomst för att kunna få nedsatt betalning eller anstånd.
Om din familjs inkomst är lägre än den beloppsgränsen har du rätt att betala mindre eller att inte betala alls (anstånd). I den här tabellen kan du se vad som gäller för olika familjestorlekar under 2015.
Familjens storlek och inkomst
Familjens storlekMax årsinkomst för anstånd 2015, kr
1 vuxen124 600
1 vuxen + 1 barn142 400
1 vuxen + 2 barn160 200
1 vuxen + 3 barn178 000
1 vuxen + fler än 3 barn195 800
2 vuxna178 000
2 vuxna + 1 barn222 500
2 vuxna + 2 barn267 000
2 vuxna + 3 barn311 500
2 vuxna + fler än 3 barn356 000
Senast uppdaterad: 2014-12-16

Kan lånet tas bort?

I några olika situationer kan vi ta bort lånet. Det kallas efterskänkning.
Om CSN bedömer att en låntagare har varaktigt nedsatt betalningsförmåga kan vi efter ansökan ta bort lånet.
Du kan ansöka om efterskänkning om du har låg inkomst och till exempel har 
  • hel sjukersättning eller sjukpension från Försäkringskassan
  • ålderspension
  • saknat inkomst under många år och det inte finns anledning att tro att du kommer att få någon inkomst 
Om du är ensam låntagare tar vi ta bort hela skulden. Om en av två låntagare med gemensamt lån får eftergift tar vi bort halva skulden. Då blir den låntagare som inte fått eftergift kvar som ensam ansvarig för resten av skulden.
Vid dödsfall tar vi automatiskt bort lånet.
Om du har frågor eller vill ha en blankett för att ansöka om efterskänkning, kan du kontakta oss.
Senast uppdaterad: 2015-09-07

Varför erbjuds inte samma sak till de som invandrar och har gjort rätt gentemot de som kommer nu som flyktingar.
Skillnaden är att de har passet i hand och har ansökt samt gjort allt rätt med  visum papper innan de kommer till Sverige.

 Samt att de tillför något.